Laksa Terengganu merupakan sejenis makanan yang sangat popular di Terengganu.Makanan ini sering dihidangkan samaada di waktu pagi atau pun petang.Laksa Terengganu dikatakan mempunyai rasa yang sangat enak dan berbeza daripada laksa negeri lain.Bagi mengetahui perbezaan serta keenakan makanan ini jom kita telusuri!!!
Laksa Terengganu biasanya dihidangkan bersama dua jenis kuah, iaitu kuah masak dan kuah mentah. Kuah mentah biasanya dibuat dengan menggunakan santan yang diharong (dicampur air panas) sahaja tanpa dimasak, dan dicampurkan dengan lada hitam, bawang dan isi ikan. Kuah masak pula disediakan dengan rempah dan hampir sama dengan kuah laksa Johor, tetapi lebih kuning. Kuah mentah biasanya tidak tahan lama dan perlu dibuat hanya apabila hendak dihidangkan.
Laksa Terengganu biasanya dihidangkan dalam beberapa gabungan dengan menggunakan laksa tepong (gandum) atau laksa beras contohnya laksa tepong dan kuah masak, laksa tepong dan kuah mentah, laksa beras dan kuah masak, atau laksa beras dan kuah mentah.
Bahan-Bahan
Laksa:
- ½ kg laksa tepung beras
Ulaman:
- 2 biji timun (dihiris)
- 2 pokok daun salad (dihiris)
- 2 kuntum bunga kantan (dihiris)
- ¼ kg tauge
- Seikat daun kesum
- 2 biji limau nipis
Kuah:
- 10 ekor ikan kembung atau tamban (dibakar kemudian dibuang tulangnya lalu dikisar)
- 2 labu bawang besar (ditumbuk halus)
- 1 camca besar lada sulah
- 2 biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (ambil lima cawan santan)
- 3 camca besar kerisik
- 4 camca besar gula pasir, garam secukup rasa
Sambal belacan:
- 100 gm cili merah
- 20 gm belacan [ dibakar wangi]
- garam
Cara-cara
- Ikan yang telah dikisar, dicampurkan bersama santan.
- Masukkan bawang, kerisik, gula, garam dan lada sulah.
- Masak hingga menggelegak, kemudian angkat.
- Hidangkan bersama sayur yang telah dihiris tadi.
Pada kebiasaannya laksa Terengganu di makan dengan menggunakan tangan, ini akan membuatkan ia berasa lebih asli dan enak.....Selamat mencuba.