Tuesday, July 13, 2010

JARINGAN PENERBANGAN- FIREFLY


KUALA TERENGGANU, pada tanggal 14 julai 2010, dalam usaha meningkatkan sektor ekonomi dan bidang pelancongan di negeri ini, syarikat penerbangan tambang murah, Firefly Sdn Bhd (Firefly) mengadakan penerbangan sulung dua hala terus dari Kuala Terengganu ke Singapura.


Kapal terbang Firefly.

Buat permulaan, Firefly akan mengadakan tiga penerbangan seminggu iaitu pada hari Selasa, Khamis dan Sabtu.Dengan adanya penerbangan terus dari Singapura itu, ia dapat menarik lebih ramai pelancong ke Kuala Terengganu. Sebelum mereka ke pulau-pulau atau tasik sekurang-kurangnya mereka boleh berbelanja dahulu di sini. Dengan demikian ia boleh meningkatkan pendapatan peniaga di sini sekaligus membantu perkembangan ekonomi negeri Terengganu.

Penerbangan ke Singapura yang boleh memuatkan sehingga 70 penumpang itu memakan masa perjalanan sejam 20 minit dengan tambang RM88 sehala.Kerajaan negeri akan memberikan subsidi untuk syarikat penerbangan itu termasuk cukai penumpang, cukai pendaratan dan parkir dalam usaha untuk menggalakkan lebih banyak penerbangan luar dilakukan terus dari LTSM. Mana-mana penerbangan luar negara yang membawa penumpang terus ke Terengganu akan dikecualikan daripada dikenakan bayaran cukai berkenaan bagi menggalakkan mereka mengunjungi negeri ini. 

Dalam mengembangkan lagi sektor ini, pihak kerajaan turut merancang untuk membuat penerbangan Terengganu-Guangzhou di China pada masa akan datang supaya kita pun boleh ke sana untuk berbelanja kerana dikatakan barang-barang di sana lebih murah.

Mengenai keadaan lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) yang dikatakan bocor, kerja-kerja untuk membaikinya telah dijalankan.

Penumpang yang ingin mendapatkan tambang murah,mestilah membuat tempahan 30 hari sebelum penerbangan kerana tambang biasa yang dikenakan bagi perjalanan Kuala Terengganu-Singapura ialah RM120. 

Terengganu berpotensi untuk menarik lebih ramai pelancong kerana ia mempunyai sejarah yang menarik, selain pulau-pulau yang indah serta sebuah tasik buatan manusia yang terbesar di rantau ini. Kewujudan penerbangan Kuala terengganu- Singapura merupakan satu idea yang cukup bijak kerana ia memberikan banyak manfaat kepada rakyat Terengganu khasnya.Kehadiran pelancong yang semakin meningkat sudah tentu akan menguntungkan para peniaga di negeri Terengganu.....Semoga Berbahagia!!!