Friday, July 23, 2010

NELAYAN KITE
Penduduk Kuala Terengganu sememangnya terkenal sebagai pelaut dan pelayar yang cekap.Bagi mereka yang menetap di kawasan persisiran pantai, bekerja sebagai nelayan memang sudah menjadi kebiasaan.
Laut merupakan sumber pendapatan mereka dengan menangkap ikan atau hidupan laut termasuk siput dan rumpairlaut. Hasil penangkapan  ini kemudiaannya akan diborong atau dijadikan hidangan di rumah.Hasil penangkapan ini juga membawa perkembangan industri keropok di negeri Terengganu.


Ada beberapa istilah berkaitan dengan nelayan. Antaranya ialah Tekong iaitu ketua membawa bot,Awak-awak iaitu para pekerja dalam bot,Peraih iaitu pembeli ikan di jeti dan menjual ke tempat lain dan
Tauke iaitu tuan punya bot dan pukat.Mereka perlulah saling bekerjasama dan memainkan peranan masing-masing dengan sebaiknya.


Di Terengganu, nelayan di bahagi kepada 2 kategori iaitu nelayan pantai dan nelayan laut dalam. Perbezaan kategori ini terletak pada jenis alat tangkapan dan jarak jauh kawasan tangkapan mereka dari pantai.Alatan yang digunakan bagi nelayan pantai ialah jaal, rawai, pukat tarik / hanyut, bot bermotor atau sampan.Bagi nelayan laut dalam pula mereka akan menggunakan alatan seperti kapal, kilang, bot berenjin, pukat tunda atau pukat harimau, harpoon, radar, sonar, dingin beku.kebiasaannya hasil tangkapan nelayan laut dalam adalah lebih lumayan berbanding nelayan pantai.


Peranan yang dibawa oleh nelayan-nelayan ini memang cukup besar. Jika tiada mereka, sudah tentu sukar untuk kita dapat merasai  keenakan berbagai jenis kehidupan laut yang kemudiannya dimasak dengan beraneka rasa.Harganya juga pasti akan melambung tinggi.Oleh itu, hargailah sumbangan mereka ini agar kite sama-sama dapat manfaatnya.....