Monday, September 20, 2010

ENAKNYE - ROJAK CERANANG

Hai ape kabo semua?Harap sihat belake yek.Dalam bulan raya nie saya nak bagitau kat anda tentang makanan istimewa Terengganu pule,maklumlah setelah sebulan menjalani ibadat puasa tentu semue nak merasai makanan yang enak-enak bukan?Sebut tentang makanan yang enak-enak tentulah Terengganu lokasinye.Oleh itu Jom kite!!!




Ceranang atau rojak ceranang merupakan Sejenis hidangan tradisional yang amat popular di Terengganu. Dihasilkan daripada campuran sayur-sayuran yang dihidangkan dengan kuah kacang pedas yang pekat.

Bahan-bahan celur yang biasa digunakan adalah taugeh, kacang panjang, kangkung, tahu goreng, mee kuning (dicelur), telur rebus, dan timun yang dipotong-potong.




Bahannya untuk kuah rojak:
  • 2-3 s/b asam jawa (diramas dalam semangguk air)-bergantung
  • 1 inci belacan
  • 2 s/b lada kisar (ikut kepedasan)
  • nisan/gula merah secukupnya
  • 1/2 cwn kacang tanah yg digoreng kemudian dikisar halus

Caranya:
  1. Masak lada kisar, air asam jawa, belacan dan gula merah sehingga mendidih. Padam api.
  2. Gaul bersama ngan kacang kisar.
  3. Siram diatas mee kuning, telur, timun dan bahan celur. hidang n makang..

Selamat mencuba...