Ceranang atau rojak ceranang merupakan Sejenis hidangan tradisional yang amat popular di Terengganu. Dihasilkan daripada campuran sayur-sayuran yang dihidangkan dengan kuah kacang pedas yang pekat.
Bahan-bahan celur yang biasa digunakan adalah taugeh, kacang panjang, kangkung, tahu goreng, mee kuning (dicelur), telur rebus, dan timun yang dipotong-potong.
Bahannya untuk kuah rojak:
- 2-3 s/b asam jawa (diramas dalam semangguk air)-bergantung
- 1 inci belacan
- 2 s/b lada kisar (ikut kepedasan)
- nisan/gula merah secukupnya
- 1/2 cwn kacang tanah yg digoreng kemudian dikisar halus
Caranya:
- Masak lada kisar, air asam jawa, belacan dan gula merah sehingga mendidih. Padam api.
- Gaul bersama ngan kacang kisar.
- Siram diatas mee kuning, telur, timun dan bahan celur. hidang n makang..
Selamat mencuba...