Mempunyai rasa yang enak dan manis,berwarna hijau pucat dan amat sesuai dijadikan hidangan di waktu petang.Jikalau anda bijak rupawan apakah kuih istimewa ini?
Kuih Akok merujuk kepada sejenis kuih tradisi tradisional yang popular di Malaysia, terutama di negeri Terengganu. Terdapat 2 jenis kuih akok iaitu biasanya dibuat berbentuk bujur, ikut acuan buah ulu dan akok bunga atau dikenali juga akok Kemboja. Akok rasanya manis bertelor. Cara pengandungan dan pembakaran merupakan faktor yang menjadikan sesuatu kuih akok itu sedap.
Akok Kemboja
Bahan-bahan:
- 10 biji telur ayam
- 300 gm gula melaka
- 200 ml air
- 400 ml santan
- 2 helai daun pandan
- 1/2 sudu kecil garam
- 60 gm tepung (tapi saya guna 70 gm)
Cara membuatnya:
- Masak gula melaka bersama 200ml air hingga larut,masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
- Tutup api. biarkan suam.
- Campurkan adunan gula melaka tadi dengan telur,santan dan tepung gandum. Kacau dan selepas itu ditapis.
- Panaskan acuan akok atau muffin tray.
- Letak lapisan paling atas dalam oven. masukkan sedikit minyak dalam acuan. biarkan minyak panas.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dipanaskan.
- Bakarlah pada suhu oven 210 degC.Tunggu sehingga masak, kemudian..... hidangkan.
>>SELAMAT MENCUBA<<