Wednesday, May 26, 2010

JOM SINGGAH KE KMTT



Kuala Terengganu,Kompleks Makanan Tradisional Terengganu (KMTT) yang terletak bersebelahan Sungai Terengganu di Taman Shahbandar, di sini, mula memikat hati pengunjung.Kompleks  yang dirasmikan oleh Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah pada dua tahun yang lalu sudah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada pelancong.

Bentuk kompleks ini direka dengan bentuk yang sangat unik bertujuan menjadi daya tarikan pengunjung malah keenakan makanan tradisional Terengganu dijual di kompleks ini turut menarik minat orang ramai.

Kompleks ini dibuka mulai jam 9 pagi hingga 5.30 petang mampu menarik kira-kira 50 pengunjung sehari dan jumlah itu meningkat kepada 200 orang pada cuti umum.


Makanan tradisi dari pelbagai jenis


Kompleks yang diuruskan sepenuhnya oleh Serikandi bukan saja menyediakan makanan tradisional negeri ini, malah pelbagai kraf hasil ciptaan anak Terengganu untuk dijual kepada orang ramai.Kepelbagaian produk tempatan yang dijual di kompleks ini membolehkan KMTT mencatatkan jualan antara RM300 hingga RM500 sehari walaupun masih baru beroperasi.

Selain menjual secara terus kepada orang ramai, KMTT menerima tempahan untuk barangan hantaran majlis perkahwinan dan cendera hati untuk majlis keraian.Berikutan sambutan menggalakkan, KMTT menambah produk kraf daripada 50 kepada 80 jenis mulai tahun ini untuk memberi peluang kepada pengunjung memilih barangan yang ditawarkan dengan harga yang berpatutan.


 Pelbagai produk kraf boleh didapati di KMTT


Antara produk kraf yang dijual termasuk kotak mengkuang, bakul, bingkai gambar songket, tiga segi batik, bakul rotan, tudung saji, tikar kecil dan barangan berasaskan kayu dan tembaga.Makanan tradisional Terengganu yang dijual pula termasuk semang, buah rotan, rempeyek, apit-apit, sagun, halwa roselle, rokok arah, kuih bakar, dodol dan gula manisan.

KMTT juga berusaha mengadakan promosi produk makanan Terengganu di luar negara.Makanan akan dibungkus secara menarik dan tahan lama sebelum dihantar.Antara kejayaan terbesar setakat ini, KMTT berjaya menembusi pasaran Dubai apabila buah rotan dan dodol dapat dijual di negara ini selain dipasarkan di pasar raya tempatan.

Pembinaan kompleks ini merupakan satu idea yang sangat kreatif dan bijak.Berbagai manfaat yang akan diperolah antaranya membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Terengganu sendiri, selain sebagai usaha memelihara makanan dan seni kraf tangan tradisi negeri Terengganu.Kejayaan yang dilihat iaitu menembusi pasaran luar negara menunjukkan betapa bernilainya produk tempatan ini.Oleh itu, marilah kita sama-sama memberi galakan dengan berkunjung dan membeli barangan di sini....SALM..tq

Tuesday, May 25, 2010

SENI AGONG -ULEK MAYANG

Negeri Terengganu memang cukup terkenal dengan persembahan Ulek Mayang.Menurut pandangan sesetengah masyarakat, asal usul persembahan ini bermula apabila orang-orang Melayu Terengganu yg tinggal di kawasan persisiran pantai memuja Semangat yg dipanggil Semangat 7 Puteri.Dikatakan mereka menyembah Semangat tersebut dengan harapan agar hasil tangkapan laut sentiasa melimpah-ruah.



Selain daripada itu dikatakan juga tarian ini dimainkan bertujuan sebagai salah satu kaedah perubatan tradisional.Persembahan Ulek Mayang dimainkan dengan menggunakan mayang pinang. Mayang pinang ini dipercayai mempunyai semangat dan boleh memulihkan semangat pesakit. Ketika persembahan berlangsung pemain puteri akan diringi penari wanita diikuti lagu merdu ulik mayang yang menyeru semangat pesakit. Ulek Mayang yang menampilkan persembahan tujuh puteri yang mengubati seorang lelaki yang sakit akibat makhluk halus.


Nak lihat pause lagu kite dlu...He3...slmt berhibur.


Namun kini,Ulek Mayang hanya dipersembahkan sebagai tujuan hiburan semata-mata, selain untuk pengetahuan generasi muda tentang kesenian negeri Terengganu. Persembahan kesenian tarian Ulek Mayang ini masih lagi aktif di beberapa tempat di Terengganu iaitu di Kampung Pasir Panjang, Kuala Terengganu.

Nak tau lebih Jom kite same2 ke sana untuk menyaksikan sendiri keunikan persembahan ini....

KRAF TEMBAGA

Tradisi menempa bahan-bahan logam seperti timah, tembaga, besi dan perak telah lama wujud di negara kita. Di negeri-negeri Pantai Timur, khususnya Terengganu dan Kelantan, tradisi ini telah wujud semenjak sekian lama. Di negeri Terengganu misalnya, tradisi membuat alat-alat tembaga seperti tepak sirih, anak kasa, kacip, periuk belanga dan sebagainya masih dijalankan sehingga ke hari ini.Teknik pembuatan masih dikekalkan walaupun penggunaan beberapa peralatan baru diperkenalkan.



Kraftangan merupakan industri yang sangat popular di negeri Terengganu.Antara anak muda yang telah terlibat aktif dalam industri ini ialah Shahrol Khairuddin Ali, 35, anak jati Terengganu.Shahrol Khairuddin mula terlibat dalam industri ini apabila beliau sedar yang barang-barang tembaga semakin hari semakin berkurangan ekoran kurangnya pengusaha yang mahu meneruskan tradisi pembuatan kraf tembaga.Bantuan yang diberikan oleh pihak MARA terhadap beliau secara tidak langsung telah menggerakkan beliau untuk terlibat aktif dalam industri pembuatan kraf tembaga ini.

Shahrol Khairuddin Ali

Biasanya hasil kraftangan ukiran tembaga ialah tulisan khat berupa ayat al-Quran yang dipamerkan di dinding-dinding dan ambang pintu masjid dan rumah. Selain itu, ukiran tembaga juga digunakan sebagai mural atau lukisan dinding untuk menghias pejabat, atau sebagai plak untuk memperingati sesuatu acara.

Proses Pembuatan


 Kraftangan tembaga di Malaysia dihasilkan melalui dua kaedah utama iaitu acuan penghapusan lilin dan goresan timbul.

Acuan Penghapusan Lilin. 
Teknik ini boleh dibahagikan kepada empat langkah;

  1. Pembentukan - proses membentuk kayu untuk dijadikan asas acuan dan merangka bentuk dan corak barang yang akan dihasilkan.
  2. Membuat Acuan - Proses membuat kelonsong atau teras bentuk barang yang diingini. Acuan dicelup ke dalam lilin berulang kali mengikut ketebalan yang dikehendaki. Kemudian lilin dilarik supaya seimbang dan sama rata, sesuai dengan bentuk luar barang itu. Lilin yang telah siap dilarik, ditampalkan dengan tiga lapisan tanah liat halus.
  3. Lebur/Menuang - Proses mencairkan campuran logam dan memasukkannya ke dalam acuan. Tembaga dileburkan di dalam bekas khusus menggunakan api dapur yang dipanggil relau. Api relau juga digunakan untuk mencairkan lilin di dalam tanah liat halus. Lilin cair itu dituang keluar, meninggalkan rongga yang membentuk acuan. Dalam satu variasi teknik ini, lilin acuan dibalut dengan campuran tanah liat, pasir dan sekam padi. Apabila acuan dibakar , lilin mencair dan menyerap ke dalam campuran pembalut itu. Cairan tembaga lebur dituangkan ke dalam acuan itu dan ditinggalkan hingga sejuk dan membeku. Kemudian, tanah liat yang dijadikan acuan itu dipecahkan untuk mendapatkan barangan tembaga yang masih kasar permukaannya.
  4. Mencuci/menggilap - Proses ini melibatkan kerja-kerja pengemasan yang merangkumi mencuci, memateri,mengikis dan menggilap. Tompok-tompk hitam dan logam yang berlebihan pada barang yang dikeluarkan dari acuan, dikikis hingga bersih. Ciri-ciri yang tidak dapat dibentuk di dalam acuan, dipaterikan. Kemudian barang itu digosok dengan kertas pasir dan digilap dengan sejenis kimia yang memberikan kemasan halus dan berseri.




Goresan/ukiran timbul 
  1. Dalam teknik ini, kepingan tembaga ditekan supaya alat runcing yang tumpul supaya permukaannya timbul, membentuk gambaran yang dikhendaki. Ruang yang tenggelam itu kemudian diisikan dengan sejenis gala yang mengeras dan memastikan gambaran yang terhasil tidak kemek.
  2.  
Kemasan:
Semua barang yang telah siap digilap diperiksa untuk memastikan tiada kecacatan. Jika terdapat lubang halus, misalnya, lubang itu ditampal dengan timah hitam.


Alat dan Proses

Kelengkapan utama yang diperlukan untuk kerja mengukir tembaga ialah penukul kayu, gunting, set alat pengukir, penggilap dan cat gelap.

Rekacorak yang ingin dihasilkan dilukis selengkapnya di atas kertas. Kemudian rekacorak itu dipindahkan ke kepingan tembaga samada dengan menekapnya atau dengan membuat lukisan bernisbah, mengikut saiz yang diperlukan.

Kepingan tembaga yang tertera dengan rekacorak, diletakkan di atas sehelai kain selimut atau beberapa helai kertas yang dibentangkan di atas permukaan rata. Alas kain atau kertas ini membolehkan permukaan tembaga yang ditekan atau diketuk tenggelam tetapi tidak mencalarkan permukaan di sebaliknya.

Dengan gaya memahat, penukul dengan cermat diketukkan ke kepala alat ukir, hingga permukaan keping tembaga perlahan-lahan lekuk. Kemudian bahagian yang lekuk itu diisikan dengan bahan lepa. Sekarang, biasanya simen digunakan sebagai bahan lepa, tetapi dahulu gala dempul lebih kerap digunakan. Dempul ialah campuran kapur dan minyak jarak.

Apabila lepa kering, cat gelap disapukan pada seluruh permukaan rekacorak. Kemudian, setelah cat kering, rekacorak itu digilap. Dalam proses ini, bahan penggilap disapukan pada bahagian-bahagian tertentu untuk menanggalkan cat dan menyerlahkan warna dan cahaya tembaga. Apabila siap, kepingan tembaga hasil kraftangan dibingkaikan.

Kraf tembaga memang cantik dan unik rekaannya.Seni pembuatannya cukup halus dan memerlukan seniman yang cukup berkemahiran dan arif.Dalam usaha mengekalkan seni ini, kita sewajarnya mengambil insiatif untuk melibatkan diri dalam industri ini agar seni ini dapat terus wujud hingga ke akhir zaman... 

Sunday, May 23, 2010

RASAI KERANGUAN KECIPUTAN

Keciputan atau juga dikenali sebagai kuih buah rotan atau kuih redan merupakan sejenis kuih tradisional masyarakat Terengganu.Rahsia keenakan ialah tatkala kite menggoreng kuih ini, ia perlulah dilakukan dengan menggunakan api sederhana,jika kite munggunakan api yang terlalu kuat atau perlahan ia akan mencactkan keenakannya samaada terlalu gareng atau kurang gareng. Kuih ini popular di negeri Terengganu dan ia sesuai dimakan tak kira bile atau di mane jue.



RESEPI

Bahan-bahan
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1 cawan air
50 sen bijan

>>Gaul tepung pulut dengan telur dan gula. Masukkan sedikit demi sedikit air kedalam adunan sambil diuli hingga lembut. Ambil secubit adunan dan bulatkan. Golekkan ke dalam dulang berisi bijan. Goreng hingga kekuningan dengan api sederhana.Selamt mencube...

Wednesday, May 19, 2010

BECA ENJIN HIBRID





Beca merupakan pengangkutan utama masyarakat sekitar tahun 1970-an untuk ke pasar atau bersiar-siar ke pekan kecil.Jika dulu penarik beca terpaksa berhempas pulas mengayuh beca mereka tak kira betapa beratnya penumpangnya.Namun kini di Kuala Terengganu, empat buah beca di sini telah melakar sejarah tersendiri apabila dilengkapi enjin hibrid, sekali gus menjadi perintis penggunaan sistem seumpama itu di negara ini.


Beca enjin hibrid ini adalah hasil kreativiti pereka autotronik terkenal, Zulkifli Haron.Beliau yang turut mendapat gelaran McGyver Malaysia ketika ditemui berkata, walaupun enjin hibrid sudah sebulan diguna pakai oleh empat buah beca itu namun ia merupakan yang pertama kali diperkenalkan di negara ini.




BECA HIBRID


Enjin yang menelan belanja RM5,000 setiap satu itu, berupaya membantu meringankan bebanan pengayuh beca di mana mereka hanya perlu berbelanja RM2 sehari untuk seliter patrol selain keistimewaan bergerak dengan kelajuan mencecah 10 kilometer sejam.


Beliau turut lega apabila enjin ciptaannya itu berjaya menarik perhatian kerajaan negeri Terengganu yang bersetuju menambah antara 10 hingga 15 buah beca lagi yang menggunakan enjin tersebut.


Abdullah yang lebih dikenali dengan Pok Loh yang juga merupakan salah seorang penarik beca ini berkata sejak dia menggunakan beca ini pendapatannya semakin meningkat sekitar RM40 sehari dan baginya, jumlah itu sudah cukup untuk menanggung keluarga.


Beca enjin hibrid memang mendatangkan banyak manfaat kepada panarik beca dan juga kepada industri pelancongan di Terengganu.Idea kreatif yang direka oleh Zulkifli ini perlulah dijadikan contoh kepada kita untuk memajukan diri hatta untuk negeri tercinta sekali.oleh itu ,JOMLAH KE TERENGGANU BAGI MERASAI PENGANGKUTAN YANG SANGAT UNIK DAN ISTIMEWA INI ......... 



Tuesday, May 18, 2010

RAHSIA BATU BERSURAT


Gambar di atas ialah surat yang paling keras di dunia.Tentu anda akan tertanya surat apakah itu?Itulah Batu Bersurat, untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut, jom! ikut saya menerokai sejarah batu yang unik dan penuh misteri ini ...

Pada Tahun 1887, Batu Bersurat telah dijumpai di kawasan Padang Tara, ditepi Sungai Tara, di kampung Buloh, Kuala Berang, Hulu Terengganu. Kemudian pada tahun 1902, batu ini dijumpai pula oleh Saiyed Husin bin Ghulam Al-Bukhari, seorang ahli perniagaan di bahagian tangga surau Kampung Buloh yang dijadikan alas membasuh kaki untuk naik ke tangga surau tersebut. Batu itu telah patah sebahagian disebelah atasnya.

Saiyed Husin meminta Penghulu Ali dan orang kampung mengangkat dan meletakkannya di atas rakit untuk dibawa ke Kuala Terengganu. Sampai di Kuala Terengganu, batu ini telah dipersembahkan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Zainal Abdidin III dan kemudian batu itu diletakkan di atas Bukit Puteri. Pada tahun 1922 Timbalan Penasihat Inggeris di Terengganu Encik H.S Peterson meminta seorang jurufoto berbangsa Jepun, N.Suzuki mengambil gambar dan dihantar kepada C.O. Blegden untuk dibuat pembacaan.

Batu ini ditulis di dalam bahasa Melayu dengan tulisan jawi bertarikh 702 hijrah. Tulisan pada batu ini menerangkan, Islam sebagai agama rasmi dan hukum-hukum Islam mengenai perbuatan maksiat dan kenyataan-kenyataan palsu beserta dengan hukuman mengikut taraf seseorang.

Pada tahun 1923, batu ini telah dihantar ke Muzium Singapura dengan jalan pinjaman. Apabila Muzium Negara di Kuala Lumpur siap dibina, Batu Bersurat tersebut telah dibawa ke Kuala Lumpur sebagai pinjaman dari Muzium Raffles Singapura.

Pada 12 Februari 1987, Kerajaan Negeri Terengganu telah menulis surat kepada Jabatan Muzium menyatakan hasrat untuk mendapat kembali Batu Bersurat untuk dijadikan bahan pameran di Muzium Negeri Terengganu. Pada tahun 1991, Jumaah Menteri telah memutuskan supaya Batu Bersurat dipulangkan kepada Kerajaan Negeri Terengganu.

Pada 6 Julai 1991, jam 9.30 pagi suatu upacara penyerahan kembali Batu Bersurat kepada Kerajaan Negeri Terengganu telah berlangsung di Dewan Perjanjian, Tingkat 18, Wisma Darul Iman di antara Kerajaan Persekutuan yang diwakili oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Encik Ismail bin Adam dengan Kerajaan Negeri Terengganu kepada YAB. Dato' Seri Amar Di Raja Tan Sri Haji Wan Mokhtar bin Ahmad, Menteri Besar Terengganu.

Batu ini merupakan sebuah peringatan berbahasa Melayu yang terawal yang dijumpai di Semenanjung Malaysia berkaitan dengan pengistiharaan Agama Islam sebagai agama rasmi dan Undang-Undang Islam.

Memorial Batu Bersurat terletak di Kampung Buluh, Hulu Terengganu . Ia dibangunkan sebagai suatu Peringatan tempat penemuan Batu Bersurat. Batu Bersurat ini merupakan bukti tertulis tentang pengistiharaan Islam sebagai agama rasmi bagi Negeri Terengganu malahan di Semenanjung Malaysia.

Memandangkan tempat ini merupakan tapak yang begitu penting dalam pensejarahan negeri dan negara, adalah wajar ianya dibangunkan dan dijadikan sebagai suatu tempat kajian dan kunjugan penduduk negeri ini khasnya dan pelancong-pelancong amnya.

Adalah diharapkan dengan adanya Memorial ini lebih ramai pengkaji-pengkaji, peminat-peminat sejarah dan pelancong-pelancong akan berkunjung ke sini untuk melihat keadaan persekitaran tempat yang penting ini, disamping dapat membaca keterangan dan kenyataan yang terkandung pada Batu Bersurat....Bye2..

Sunday, May 16, 2010

TINGGALAN SEJARAH DI BUKIT PUTERI

 Pernahkah anda ke Bukit Puteri?Tahukah di mana terletaknya bukit ini?Dan adakah anda tahu sejarah di sebalik kewujudan bukit ini?



Bukit Puteri, Kuala Terengganu merupakan sebuah bukit kecil (tinggi 200 m) yang lokasinya strategik di muara  Sungai Terengganu. Di atasnya terletak sebuah kota kecil, dibina awal kurun ke-19, digunakan untuk mempertahan raja-raja Terengganu daripada serangan musuh.

 Di puncak bukit terdapat sebatang tiang untuk dinaikkan bendera diraja pada hari-hari kebesaran. Tiang  ini telah dibina semasa zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III .Tiang itu lebih kurang 18 meter dan ditanam sedalam dua meter.Selain itu,rumah api juga terdapat di puncak bukit ini.Pada masa dahulu tujuan pembinaannya untuk menjadi penanda Kuala Negeri pada kapal-kapal laut.

Meriam ini merupakan meriam buatan Portugis.Antara nama-nama meriam yang terdapat di sini iaitu Sri Johor, Sri Buih, Laila Majnun dan Sri Jamlor.

Terdapat banyak lagi rahsia yang tersimpan di bukit ini yang tidak  dapat saya ceritakan, untuk mengetahuinya marilah kita beramai-ramai berkunjung ke sini agar segalanya dapat diketahui dengan lebih jelas lagi...... Bye2...Selamat berkunjung.

MARI MENCANDAT SOTONG




Mencandat sotong....Ramai orang apabila ditanya mengenai mencandat sotong, mereka akan menjawab "apa tu".Tapi bukan semua orang tidak tahu.Bagi penggemar  akan aktiviti ini sudah pasti bila tiba musim mencandat  mereka akan berpusu-pusu ke lubuk-lubuk sotong.

Sekitar April hingga Ogos, kawasan perairan Terengganu pada waktu malam tak ubah seperti bandar terapung yang diterangi cahaya lampu daripada bot-bot nelayan.Kawasan perairan seperti di Pulau Redang, Pulau Kapas, Pulau Perhentian, Kemaman, Merchang, Marang, Kuala Terengganu, Batu Rakit dan Penarik bagaikan sedang berpesta apabila kerlipan cahaya itu menerangi kawasan laut yang sebelum ini gelap-gelita.

Pesta mencandat sotong bermula daripada terbenamnya matahari sehingga fajar menyinsing dan jangan terkejut jika dikatakan seseorang nelayan mampu membawa balik antara sehingga 50 hingga beratus kilogram sotong semalam jika kena lubuknya.

Mencandat sotong adalah satu kaedah tradisi menangkap sotong tanpa menggunakan umpan dan hanya menggunakan sejenis peralatan dinamakan “candat”.



JENIS CANDAT
Alat yang dinamakan candat ini berbentuk umpan tiruan seperti udang diperbuat daripada timah ataupun plastik yang berkilat, bercahaya serta berwarna-warni untuk menarik perhatian sotong yang sifatnya memang tertarik dengan cahaya.



Lazimnya candat ini diikat dengan lapan hingga 10 mata pancing. Antara nama candat yang biasa digunakan ialah candat buntal, twist, udang, umpan dan candat Siam.
Perbezaan candat-candat ini dari segi bentuk dan penggunaannya bergantung kepada kesesuaian dan jenis sotong yang dicandat sama ada sotong torok, cumit-cumit, ketupat dan sotong jarum, mengabang, sotong katak, dan sebagainya.

“Setiap kali mencandat, kita menggunakan lampu kalimantang yang disuluh ke laut untuk menarik perhatian sotong. Candat itu akan dicampak ke dalam air sehingga ke dasar sebelum diangkat balik sepanjang sedepa.”
“Ketika itulah kita perlu menggerak-gerakkan candat tadi dengan menarik-narik talinya supaya ia kelihatan seolah-olah umpan hidup untuk `menipu’ sotong yang kemudian akan menyambar umpan tiruan tersebut,” katanya.

KALENDAR PELANCONGAN



Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Terengganu (MTPNT), Ahmad Fathil Abd Ghani berkata, aktiviti mencandat sotong telah mula dipromosikan sebagai satu daripada aktiviti dalam kelendar pelancongan negeri sejak tahun 1990 lagi.

"Jika dahulu, aktiviti ini merupakan kegiatan yang dilakukan oleh nelayan untuk mencari rezeki, namun kini ia dijadikan sebagai aktiviti menarik kedatangan pelancong ke negeri ini.

"Kini apabila tibanya musim mencandat, nelayan juga memperoleh peluang untuk menambahkan sumber pendapatan mereka dengan membawa pelancong tidak kira dari dalam atau luar negeri untuk mencuba aktiviti ini dengan sewa bot RM500 bergantung pada saiz bot," katanya ketika ditemui Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata, MTPNT dengan kerjasama Tourism Malaysia giat mempromosikan aktiviti ini dengan mengadakan Fiesta Mencandat Sotong di Pulau Redang sejak tahun lepas.

Pakej-pakej untuk kegiatan ini turut diselitkan dengan pakej penginapan bagi menarik bukan sahaja untuk pelancong tempatan tetapi luar negara yang diadakan dengan kerjasama pengusaha pelancongan di negeri ini.

Mereka yang berminat menyertai aktiviti ini boleh mendapatkan keterangan lanjut daripada agensi-agensi pelancongan di negeri ini, MTPNT atau Pelancongan Malaysia. Bye2.....

Saturday, May 15, 2010

RESEPI - KUIH LOMPAT TIKAM

Pernahkah anda memakan kuih yang mampu membuatkan anda terlompat apabila memakannya.....?Pasti anda merasa mustahil bukan,manalah ada kuih yang mampu membuatkan kita terlompat di dunia nyata ini.Namun pada kali ini saya sendiri akan membuatkan anda terlompat apabila membaca artikel, pada kali ini...hehehe.




Sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Terengganu.Kuih ini dikenali sebagai "Kuih Lompat Tikam".Kalau anda bertanya kepada saya kenapa namanya kuih lompat tikam, sudah tentu saya ,,,,,,,tidak dapat menjawabnya.Tapi setelah mencuba sendiri keenakan kuih ini yang mampu membuatkan saya melompat, membuatkan saya berasa inilah sebabnya kenapa ia digelar kuih lompat tikam.


Kuih lompat tikam mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau gula kabung.Kuih ini amatlah sesuai dimakan sebagai sarapan mahupun makan petang.




RESEPI:

Lapisan Bawah:
500ml air daun pandan
120gm tepung beras
20gm gula
1 camt air kapur
garam secukup rasa



Lapisan Atas:
300ml air
80gm tepung beras
30gm gula
1/2 camt air kapur
garam secukup rasa



Air Gula:
200g gula melaka
80g gula
200 air
2 helai daun pandan



Cara membuat:


1. Lapisan bawah: Satukan semua bahan dalam kuali, kacau di atas api yang perlahan sehingga keras dan pekat. Adunan tadi akan berwarna hijau.

2. Tuang adunan dalan loyang yang disapukan minyak dan tunggu sehingga ia sejuk.

3. Lapisan Atas : sama seperti lapisan bawah tadi.Apabila masa, tuangkan lapisan atas ke atas lapisan bawah yang berwarna hijau tadi dan sejukkan.

4. Air Gula : Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak air gula sehingga hancur dan pekat.

5. Potong kuih dan hidangkan dengan air gula melaka.



<.Selamat mencuba.>

TASIK KENYIR DESTINASI BERHARGA




Adakah anda pernah berkunjung ke tasik? Jika tidak, marilah kita sama-sama menyelusuri sebuah tasik yang terekenal di negeri Terengganu iaitu Tasik Kenyir yang terletak di hulu Sungai Kenyir.


Empangan Kenyir  merupakan salah satu sumber tenaga elektrik utama kepada negara.


Tasik Kenyir yang wujud lebih 20 tahun yang lalu merupakan destinasi pelancongan yang sangat berharga di Negeri Terengganu dan menjadi tapak Penjana Kuasa Hidro-Elektrik Sultan Mahmud. Tasik Kenyir terbentuk dari 15 batang sungai yang dipenuhi air dan mengandungi lebih kurang 340 buah pulau-pulau kecil turut dipilih sebagai pintu masuk ke Taman Negara. Dengan keluasan lebih dari 2,600 kilometer persegi, tasik buatan manusia ini, serta kawasan hutan simpan di sekelilingnya mempunyai keluasan yang lebih besar dari Singapura.


Antara penginapan yang disediakan di sini

Tasik Kenyir mempunyai lebih dari 10 jenis tempat penginapan yang berbeza, tidak termasuk tapak-tapak perkhemahan yang berhampiran kawasan air terjun dan sungai yang indah. Tempat penginapan mewah seperti Petang Island Resort, Musang Kenyir Resort dan Kenyir Sanctuary Resort menawarkan bilik yang selesa, makanan yang lazat serta lokasi yang sunyi, sesuai untuk pasangan yang sedang berbulan madu atau keluarga yang bercuti.


Tasik Kenyir juga merupakan lokasi tarikan uatama pelancong asing.

Ikan Toman ini menjadi gilaan kaki-kaki pancing yang datang ke sini.

Selain itu, di sini juga menjadi lokasi utama kepada kaki-kaki pancing untuk melepaskan gian mereka untuk memancing di kala hujung minggu.Antara ikan-ikan yang menjadi buruan para pemancing ialah ikan toman dan sebarau.Berat ikan di sini mampu mencecah sehingga 30 hingga 40 kilogram seekor.



Kawasan hutan dan air terjun
 
Tetapi Tasik Kenyir lebih dari sekadar tasik air tawar dan aktiviti memancing. Hutan hujan dara yang tebal di sekeliling tasik juga mengandungi pelbagai tarikan. Lebih dari 14 buah air terjun boleh ditemui di sekitar kawasan Tasik Kenyir dari air terjun yang menjunam dari kecerunan setinggi 500 kaki, hinggalah rangkaian air terjun rendah yang bersambung-sambung.



Jeti di Tasik Kenyir

Air Tasik Kenyir yang tenang sehijau zamrud bagaikan cermin membalikkan pemandangan kaki langit di sekelilingnya. Kelihatan tunggul pokok-pokok mati di sana sini membuktikan bahawa suatu ketika dahulu seluruh kawasan ini merupakan hutan tebal sebelum ditenggelami air. Suasana damai dan keindahan semulajadinya menjadikan Tasik Kenyir satu destinasi yang amat sesuai untuk mencari ketenangan jiwa.Oleh itu , tunggu apa lagi. Jom ke sana!!!

Tuesday, May 11, 2010

GEMERLAP KUNANG-KUNANG

Kampung Yak-Yah,Kemaman Terengganu sememangnya terkenal sebagai tempat kunang-kunang berkumpul di malam hari.Memperhatikan kunang-kunang merupakan salah satu aktivitas utama di sini.Kagumi keindahan gemerlap kunang-kunang yang mempesona di sini!


  Gemerlapan kunang-kunang di malam hari


Kunang-kunang adalah sejenis serangga yang dapat mengeluarkan cahaya yang jelas terlihat saat malam hari. Cahaya ini dihasilkan oleh "sinar dingin" yang tidak mengandung ultraviolet maupun sinar inframerah dan memiliki panjang gelombang 510 sampai 670 nanometer, dengan warna merah pucat, kuning, atau hijau, dengan efisiensi sinar sampai 96%.


 Kunang-kunang

Kunang-kunang, yang memancarkan sinar untuk saling mengenali atau untuk memberi tanda kahwin, menggunakan panjang gelombang sinar yang berbeza, tergantung pada spesiesnya. Selain itu, pada beberapa spesies, kunang-kunang jantan yang mula-mula menyorotkan sinar untuk menarik sang betina, sementara pada spesies lainnya, sang betina yang “memanggil.” Sebagian kunang-kunang menggunakan cahaya mereka untuk mempertahankan diri. Mereka mengeluarkan sinar sebagai tanda pada musuh bahwa mereka bukan makanan yang lezat.


Tips

Pastikan anda berdiam diri ketika memperhatikan kunang-kunang disini dan anda pasti dapat mengagumi keindahan pemandangan ini!




Ribuan kunang-kunang berkumpul di kawasan paya bakau yang luas ini, terutama disekitar pohon-pohon Berembang. Serangga ini tidak berbahaya sama sekali dan pengalaman melihat kunang-kunang ini untuk yang pertama kali pasti tidak dapat dilupakan! Berkunjunglah ke Kampung Yak-Yah dan saksikan sendiri keindahan kunang-kunang di sini.

Friday, May 7, 2010

MENGHAYATI MUZIK TRADISI- RODAT



Rodat merupakan hiburan tradisi yang mempunyai fungsi sosial berhubung dengan pengisian kehidupan bermasyarakat. Pantun dan sajak yang dinyanyikan dalam persembahan rodat mempunyai peranan dan pengaruh yang agak signikan. Dalam konteks ini, pantun dikonsepsikan sebagai satu bentuk nasihat, adat, berbudi bahasa, jenaka, kasih sayang yang disampaikan dalam bahasa yang berirama serta indah dan mengasyikkan. Seni persembahan tradisional ini adalah satu bentuk persembahan kesenian yang popular di kalangan masyarakat di Terengganu. Rodat biasanya dipersembahkan di dalam majlis-majlis perkahwinan, kenduri-kendara, berkhatan, musim menuai, hari Keputraan Sultan dan di pesta-pesta kebudayaan. Seni persembahan tradisional ini dipersembahkan dalam bentuk tarian, nyanyian serta paluan alat muzik yang dipanggil rebana tar atau tar rodat.

ASAL USUL

menurut satu catatan di dalam Buletin Warisan (Mac 1979), Persatuan Sejarah Malaysia Terengganu ada menyebut bahawa persembahan tradisional ini berasal dari pedagang-pedagang Sambas dan Pontianak yang telah datang ke Terengganu di awal abad ke 19. Alunan lagu (rodat) serta suara lunak bersama-sama tepukan alat muzik tersebut, telah menarik penduduk tempatan (Terengganu) untuk mempelajari persembahan ini sehingga ianya menjadi sebati dan tersohor serta telah berkembang dalam masyarakat Terengganu khususnya.

Sesetengah pendapat ada menyatakan bahawa seni persembahan rodat ini berasal dari Tanah Arab. Apa yang lebih menarik untuk diperkatakan tentang seni tradisional rodat ini adalah keunikan dari segi persembahan dan mesej yang ingin disampaikan serta diperkuatkan lagi dengan seni yang berunsurkan Islam serta sangat dihormati kerana merakamkan pujian kepada Tuhan dan sejarah hidup para Rasul.

PERSEMBAHAN

Kebiasannya, persembahan rodat dimulakan dengan kumpulan pengadi bersama pelenggok akan menyampaikan sebuah lagu pembuka pentas. Lagu yang sering digunakan ialah lagu selawat yang dipersembahkan dalam posisi duduk selama kira-kira lima belas minit. Setelah lagu pembukaan pentas dinyanyikan, lazimnya ketua pengadi akan memulakan persembahan dengan Bismillahi Muala Nab Tadaina iaitu sebuah bentuk zikir selepas lagu selawat dinyanyikan. Kemudian para pengadi akan mengulangi fasa ini sambil disahut oleh pelenggok. Begitulah seterusnya di mana lagu-lagu berbentuk puji-pujian kepada Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w. yang dinyanyikan secara beramai-ramai oleh pelenggok sambil sesekali disahut oleh pengadi dengan iringan paluan rebana tar.

TARIAN

Pergerakan tarian dalam seni persembahan rodat pada umumnya merangkumi beberapa peringkat atau fasa berasaskan dua pergerakan utama iaitu bergerak maju ke hadapan dan undur ke belakang dengan membawa pergerakan tangan, kaki dan badan Tetapi tiap-tiap satu peringkat bermula serta berakhir dengan pergerakan duduk atau berlutut.


LAGU RODAT

Persembahan seni rodat dikatakan mempunyai 50 hingga 60 jenis lagu, namun pada suatu ketika dahulu antara lagu yang masih popular dimainkan sehingga kini yang terkandung di dalam kitab hadrah adalah seperti berikut :

-Ya Hayyum Ya Qayyum(Nama-nama Tuhan yang menghidupkan)

- Allah La illa ha illallah(Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah)

- La illa ha illa Ya Karim(Tidak ada Tuhan melainkan Engkau)

PERALATAN

Untuk mengiringi satu-satu persembahan rodat, kumpulan pengadi akan menggunakan sejenis alat muzik yang dikenali sebagai tar rodat. Tar diperbuat daripada sejenis kayu yang dikenali sebagai kayu leban. Manakala bahagian permukaaan yang dipalu pula dihasilkan daripada kulit kerbau.



Warisan kesenian rodat telah meniti satu zaman pertumbuhan, perkembangan serta perubahan yang amat panjang, iaitu lebih daripada satu abad yang lalu.Ciri-ciri keunikan rodat yang tersendiri sememangnya sukar ditandingi, apatah lagi jika hendak dibandingkan dengan kesenian moden hari ini. Justeru, tidak hairanlah jika persembahan rodat masih bertahan serta masih mendapat tempat di hati segenap lapisan masyarakat khususnya di negeri Terengganu Darul Iman hingga ke saat ini.Oleh itu, bagi memelihara seni tradisi yang sangat unik ini, marilah kita bersama-sama menghayati serta menjadikannya hiburan utama agar ia tidak ditelan dek peredaran zaman.

Thursday, May 6, 2010

KEINDAHAN PULAU PERHENTIAN



Pulau Perhentian sebenarnya terdiri daripada dua buah pulau yang indah iaitu Perhentian Besar dan Perhentian Kecil, yang terletak kira-kira 25 kilometer dari Kuala Besut dan berada di timur persisir pantai Semenanjung Malaysia. Pulau-pulau tersebut bukan sahaja dipenuhi dengan keindahan alam semula jadi , tetapi juga memberi peluang kepada para pelancong untuk menikmati keindahan alam semulajadi tersebut dengan cara yang baru dan menyeronokkan.


Kepersonaan  Pulau Perhentian


Keindahan pantainya

Scuba diving merupakan salah satu daripada aktiviti yang paling utama di Pulau Perhentian. Oleh kerana aktiviti ini begitu popular di kalangan pelancong, anda akan mendapati banyak tempat-tempat menyelam yang menawarkan pakej harga yang amat berpatutan sekali. Tempat-tempat tersebut begitu popular kerana anda boleh menyelam pada paras yang dalam dari permukaan laut dan juga airnya yang jernih berkristal membuatkan para penyelam boleh melihat dengan begitu jelas pemandangan sewaktu berada di dalam air.


Scuba diving merupakan aktiviti yang sangat popular di sini


Antara sebahagian activiti di pantai
Aktiviti menjelajah ke dalam hutan antara pulau-pulau tersebut juga yang terdapat di sini. Kedua-dua pulau tersebut diliputi oleh kawasan hutan dara yang mempunyai banyak haluan yang digunakan sebagai jalan pintas untuk pergi ke pantai yang lain.Di sini, anda boleh melihat berbagai-bagai jenis serangga, tumbuhan dan sebagainya secara lebih dekat.


Sebahagian  kawasan hutan di Pulau Perhentian


Haiwan yang boleh dilihat di sini
 
Untuk ke sini, anda boleh menyewa bot dari pulau-pulau lain yang berdekatan untuk ke Pulau Perhentian, kebanyakkan pelawat biasanya menaiki bot daripada Kuala Besut. Pengangkutan yang biasa digunakan ialah bot laju yang mana perjalanan biasanya mengambil masa lebih kurang 30 hingga 45 minit - bergantung kepada lokasi penginapan anda di pulau tersebut.



Jeti dan bot penumpang



Pulau berkembar ini menawarkan pilihan hebat pelbagai jenis tempat penginapan dari rumah tumpangan yang murah hinggakan resort bertaraf 4-bintang.


Penginapan yang disediakan di sini


Pulau Perhentian sememangnya destinasi yang mesti dikunjungi. Perairan di sekitar pulau ini ditaburi terumbu karang serta menawarkan pemandangan bawah laut yang hebat yang mesti kita selami.jadi ape lagi, marilah beramai-ramai berkunjung ke pulau yang indah ini..

PANORAMA DI GUNUNG TEBU



Gunung Tebu merupakan sebuah gunung yang terdapat di Negeri Terengganu, Malaysia. Gunung Tebu mempunyai ketinggian 1,039 meter dan Gunung Tebu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit dan hutan Dipterokarp Atas. Dengan berlatarbelakangkan Laut China Selatan, keindahan Pulau Perhentian dapat dilihat dari Puncak Gunung Tebu jika tidak berkabus tebal.



Pemandangan dari puncak

Lokasi Gunung Tebu terletak di Hutan Lipur Lata Belatan iaitu 24 km dari Pekan Jertih melalui Jalan Raya Kuala Terengganu-Jertih, 118 km dari Kuala Terengganu. Untuk sampai ke hutan lipur ini pengunjung boleh menggunakan kenderaan sendiri atau teksi dari Bandar Permaisuri atau Pekan Jertih. Dari Pekan Jertih, kita terus menuju ke Kampung Jabi untuk ke Hutan Lipur Belatan.



Gunung-gunung lain yang dapat dilihat dari puncak Gunung Tebu

Keunikan bentuk muka buminya menarik kunjungan pendaki tempatan dan luar negara. Pengunjung dapat menyaksikan pemandangan indah gu gusan pulau zamrud Terengganu termasuk Pulau Perhentian dan Pulau Redang, daratan yang bertaburan di Laut China Selatan.Ada berkata, puncak gunung ini paling mudah ditawan. Justeru, tidak hairanlah tanah tinggi di daerah Setiu ini semakin popular di kalangan penggemar aktiviti lasak dan pencinta alam sekitar. Selain itu, di puncaknya juga terdapat sebuah kubur dan tempat yang menjadi pilihan pesilat-pesilat untuk bertapa.



Antara air terjun yang dapat dilihat dalam perjalanan ke puncak gunung

Pendakian ke Gunung Tebu memakan masa antara dua atau tiga hari. Ada juga segelintir pendaki yang dahagakan pengembaraan lebih lasak, menyambung kembara mereka dengan menawan banjaran tanah tinggi lain di sekitar Besut, sebelum menamatkan ekspedisi di Kolam Air Panas La.“Pendakian dari kaki gunung ke puncak Gunung Tebu mengambil masa dua hari satu malam. Tempoh masa yang agak singkat ini membolehkan aktiviti lasak ini diadakan secara berkumpulan terutama di hujung minggu.



Ketinggian puncak Gunung Tebu

Perjalanan untuk sampai ke puncak Gunung Tebu mungkin memakan masa selama dua ke tiga hari.Ini mungkin memenatkan kita,namun sesampainya ke puncak gunung sudah pasti segala penat lelah itu akan hilang dek melihat keindahan di puncak gunung ini.Oleh itu marilah berkunjung ke sini kerana ia mampu menjamin kepuasan terutamanya kepada pencinta alam dan para pendaki gunung yang sukakan cabaran, malah memberi satu pengalaman baru dalam dunia pengembaraan.

Wednesday, May 5, 2010

JUADAH- TEPONG GOMAK


Merupakan sejenis kuih yang sangat popular di negeri Terengganu iaitu buah gomak, gomak atau lebih popular dikenali sebagai Tepong Gomak akan membuatkan pemakannya berasa puas menikmati keenakan tatkala merasainya.

Kuih ini dibuat daripada tepung pulut dan intinya dibuat daripada kelapa manis.Mempunyai bentuk bulat getel yang sangat menarik, mampu membuatkan kita berasa ingin memakannya. Di bahagian luar tepung gomok dilumur dengan tepung pulut/ tepung kacang hijau untuk mengelakkan ia daripada melekat sesama sendiri.


RESEPI


Bahan untuk tepung :

  • 300gm tepung pulut
  • 300g tepung kacang hijau

Bahan untuk inti:

  • 50gm gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1 bj kelapa parut
  • 1/2 st tepung gandum
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara:

  1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
  2. Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
  3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
  4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
  5. Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
  6. Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
  7. Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
  8. Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.....
Bagi merasai keaslian makanan ini datanglah ke pantai timur semenanjung Malaysia, khasnya negeri Terengganu......Selamat menjamu....