Monday, July 12, 2010

KELAZATAN KETUPAT SOTONG TERENGGANU


Pada kali ini saya akan berkongsi satu lagi resepi tradisional istimewa masyarakat Terengganu.Ketupat Sotong, mungkin kita tidak pernah mendengarnya, apatah lagi merasai makanan yang sangat unik masyarakat Terengganu ini.Bagi mengetahuinya dengan lebih lanjut, jom ikut saya!


Bahan-bahan:

1 kg sotong
400 gram beras pulut [rendam dalam 1 -2 jam]
5 cm halia (dimayang)
3 biji bawang merah (dimayang)
1 sudu besar halba
4 cawan santan [dari 1 biji kelapa]
Lidi kelapa dipotong 2 inci
1 sudu kecil gula
garam (secukup rasa)



Cara Membuat:

1. Sotong dibuangkan kulit nipisnya dan dibasuh sehingga bersih. Tos kering.
2. Kukuskan pulut sehingga naik wap.
3. Angkat pulut dan masukkan dalam mangkuk. Gaulkan dengan 1 cawan santan yg telah dicampurkan garam.
4. Gaulkan pulut sehingga sebati dan berminyak.
5.Masukkan pulut anggaran 3/4 badan sotong.
6. Tutup badan sotong dengan lidi kelapa yang dipotong supaya beras pulut tidak terkeluar.
7. Rebus sotong tersebut dengan 1 cawan santan sehingga masak dengan api sederhana.
8. Masukkan lagi 2 cawan santan ,halia, bawang, halba, gula & garam.
9. Masakkan sehingga mendidih dan agak pekat. 


Ketupat sotong Terengganu


Cadangan Hidangan:

 Dimakan begitu sahaja atau bagi menambah kelazatannya boleh dimakan bersama nai putih



Tambahan:

1. Kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.
2. Resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang atau nisan atau gula seperti resepi Kelantan.



Bagi penduduk di pantai timur, ketupat sotong antara makanan yang dianggap menarik dan mempunyai penggemar tersendiri. Mungkin mereka yang tidak pernah menikmati makanan itu berasa pelik kerana sotong disumbat dengan beras pulut dan rasanya agak manis.
Apapun, makanan yang dianggap tradisional itu sukar diperoleh di tempat lain sama ada di restoran atau hotel.Namun, jika kita berkunjung ke negeri Terengganu memang cukup mudah untuk menemuinya.Oleh itu tunggu apa lagi, jom lah ke sana...