Tuesday, April 27, 2010

JUADAH - IKAN MASAK SINGGANG

Emm...enak sungguh masak ikan singgang.Rugi pula rasanya jika saya tak berkongsi dengan anda resepi yang sungguh istimewa ini. Kata orang ilmu mestilah dikongsi bersama.Oleh itu, pada kali ini saya akan berkongsi dengan anda satu masakan yang enak dari negeri Terengganu.



Ikan tongkol masak singgang


Bahan-bahan:
  •  Beberapa ekor ikan Aya, tongkol atau ikan Kembong(Daging pun boleh)
  •  Beberapa ulas Lengkuas( dipotong halus)
  •  kunyit hidup atau satu sudu kecil serbuk kunyit
  •  Beberapa ulas bawang merah
  •  Beberapa ulas bawang putih
  •  Beberapa keping asam gelugor
  •  Cili hidup (dipatahkan)
  •  Secubit garam
  •  Air secukupnya

Cara-cara:

panaskan periuk yang diisi air, kemudian masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, lada kecil dan kunyit.Boleh ditambah gula jika sukakan rasa lebih manis.Tunggu sampai ikan masak dan hidangkan.

 

Ikan masak singgang bersama budu dan ulam


Kalau nak lagi sedap, makan sekali bersama ulam-ulam dan budu..Terangkat..hehehe...Bye2, selamat mencuba.